Aveti nevoie de un ghid digital util care sa elucideze misterul marketingului creativ prin continut?

Uite ce intrebare interesanta. Chiar daca Gandalf nu ne poate invita la o aventura prin Pamantul de Mijloc la o „vanatoare” de dragoni, m-am gandit la una cu povesti cu si despre marketing digital. Nu o sa fie plictisitor ci chiar fascinant. Stiu ca multi oameni incearca sa gaseasca sau sa dezvolte strategii eficiente de marketing.

Vai cat de mult ne straduim sa atragem atentia potentialilor clienti dar uitam de dimensiunea umana, cea care in final cumpara. Wait, what? Sa o luam in etape. Marketingul prin continut este o invitatie la o trilogie (Stapanul Inelelor) sau poate chiar la o serie magica de tip Harry Potter. Sa va fuga gandul de la o eventuala comedie cu Adam Sandler.  

Nu a fost usor sa cream un ghid digital pentru cei interesati de marketing creativ prin intermediul continutului. Am descoperit ca este o provocare sa reconciliezi tot ceea ce ai invatat intr-o decada cu cele mai noi informatii si ceea ce banuiesti ca ar fi de interes pentru cititori. Totusi, chiar si asa, am vrut sa nu o lalaim de pomana (vorba din popor), si sa oferim informatii clare de tip cauza – efect.

Un continut de calitate va poate ajuta sa obtineti: direct trafic, organic trafic, referral trafic, social media trafic, email marketing trafic dar si YouTube sau podcasts trafic. Stim ca toata lumea vrea trafic din surse organic, infamele motoare de cautare, si foarte bine! Google, Yahoo, Bing sau DuckDuckGo aduc trafic nisat pe serviciile si produsele oferite de voi, dar asa cum bine intuiti, continutul SEO trebuie sa fie scris de specialisti. Ei cunosc particularitatile unui text SEO si cum poate fi integrat intr-un website. Generati valoare cu prezenta voastra digitala!

de ce au nevoie websiteurile de bloguri

Fara scurtaturi. Munca creaza noblete digitala si succes de durata.

Exista o nevoie vadita de continut de calitate in Romania. Cel ce nu trebuie numit, care a cauzat pandemia vietii, a scos la iveala carentele magazinelor fizice romanesti, lipsite partial sau total de prezente digitale. Atunci cand magazinele fizice au fost nevoite sa se inchida, cele care nu au avut website-uri, s-au trezit in fata unui dezastru financiar. Lucrurile s-au mai limpezit si proprietarii de magazine si restaurante au descoperit ca pot actiona. Au descoperit ca exista lumina la sfarsitul proverbialului tunel intunecat.

Nu este greu sa dezvolti un website care sa prezinte produsele si serviciile oferite clientilor. Daca ati facut website-ul, ati rezolvat problemele? Nu tocmai. Aveti nevoie de o strategie de marketing care sa puna in valoare websiteul si implicit ceea ce doriti sa le oferiti clientilor. Ei trebuie sa va gaseasca pentru a va cumpara produsele. Oare cum ar trebui sa le iesiti in cale? O intrebare pe care continutul creativ pentru canale diferite de marketing ar putea sa o adreseze intr-un mod inteligent. Aveti nevoie de un plan de continut care sa atraga clienti.

Ce este continutul dedicat marketingului?

Incepem in forta. Crearea de continut pentru marketing implica multe etape:

  • 1. Documentare;
  • 2. Studiu aplicat al nisei, industriei de activitate a firmei cu care colaborati sau la care lucrati;
  • 3. Dezvoltarea unui plan de creatie pe termen mediu si lung (Nu sariti aceasta etapa. Daca va organizati timpul, acesta o sa va recompenseze cu rezultate extraordinare sau cel putin multumitoare.);
  • 4. Scrieti continut. Editati continutul scris. Recititi si vedeti daca trebuie sa optimizati anumite aspecte ale continutului. Proofread din nou. Poate spuneti ca exageram insa chiar si cu aceste „masuri de siguranta”, apar scapari pe ici, pe colo;
  • 5. Publicati continutul in website, blog, newsletter sau canale externe. Distribuiti continutul in reteaua extinse de canale sociale. Ajungeti la audienta targetata si examinati cu atentie feedbackul lor;
  • 6. Folositi feedback-ul cititorilor pentru a face mici modificari la urmatorul articol. Invatati din ceea ce va ofera cititorii. Acestia devin o mina de aur dupa ce invatati sa le apreciati sfaturile. Cat timp au petrecut citind artiolul, postarea, pagina de destinatie? Unde s-au oprit? De ce nu au terminat tot textul? Care au fost punctele forte? Aceste intrebari pot fi utilizate drept puncte de referinta in crearea unui continut pe care clientii sa-l aprecieze. Pana la urma, acesta este scopul principal: vizitatorii si viitorii clienti sa fie multumiti de ceea ce le oferiti.

Marketing prin continut creativ: ghid practic

Trecutul oricarui scriitor este presarat cu momente stresante si de revelatie extraordinara. Majoritatea scriitorilor merg cu notitele dupa ei. Unii au idei interesante pe care le pot transforma in texte fascinante. Altii descopera expresii frumoase, capabile sa dea viata unui articol sau unei postari de blog. Nici nu stim de cate ori eram sub dus si mintea fugea dupa idei creative. Pacat ca nu avem o modalitate de a le nota.

Creativitatea, flexibilitatea si rabdarea sunt elemente necesare in redactarea unui text pentru un anumit canal de marketing. Daca va ocupati voi de continutul website-ului, incercati sa fiti cat mai „voi” posibil. Adoptati un ton prietenos, care sa aduca aproape clientul, nu sa-l indeparteze de produsele sau serviciile oferite. Micile afaceri pot beneficia enorm de o asemenea abordare colocviala, lipsita de pretentii si expresii complicate. Nu. Lasati marile companii, care au alte responsabilitati de imagine si PR, sa duca torta limbii de lemn si a rarelor exemple de empatizare cu clientii. Sunt si exceptii, unele chiar foarte faine. De exemplu: Lidl este cea mai fun si interactiva sursa de continut pe care am urmarit-o in ultmii 3 ani. Bravo lor!

Domeniul de activitate poate dicta tonul textelor create pentru website. Fiecare industrie are propriul stil de relationare cu clientii, ceea ce este absolut normal. Acestia din urma recunosc jargonul si inteleg cu usurinta ceea ce doriti sa le transmiteti. Acest lucru nu inseamna ca nu puteti adauga putin din personalitatea voastra continutului creat. Fiti diferiti! Incercati ceva nou si lasati competitia sa creasca la unison cu aceleasi mesaje si energie. Clientii se vor plictisi si vor dori ceva nou. Asadar, incercati sa-i ajutati, prin crearea unor solutii inteligente!

Noi in lumea digitala? Nicio problema!

Atunci cand pasiti pentru prima oara in taramul marketingului prin intermediul continutului, o sa dati peste multe necunoscute. Acestea nu sunt enigme indescifrabile. Internetul este extrem de util in identificarea unor solutii digitale inteligente. Cateva sfaturi utile pentru a dezvolta o prezenta activa in mediul online:

1. Creati o strategie si nu lasati lucrurile la intamplare.

Aveti nevoie de o strategie de continut. Scrieti intr-un document Word un plan saptamanal sau lunar de continut. Noi il preferam pe cel saptamanal, cu o revizie generala intr-o zi senina a lunii. Ceva simplu. Nimic complicat. Abordati procesul cu o zi de scris, una de postat si documentare si apoi iar scris. Luni scrieti, editati si pregatiti postarea cu tot cu poze (optimizate SEO) si marti postati. Marti incepeti documentarea pentru urmatorul articol si tot asa. Acest plan este pentru persoanele care vor sa creasca un business online cu continut personalizat, care sa reflecte serviciile si produsele oferite. Incercati sa fiti cat mai originali posibil! Aduceti ceva nou in domeniul vostru de activitate. Google apreciaza inovatia!

2. Relevanta si consistenta pot asigura succesul

In ceea ce priveste continutul de marketing digital, o sa observati ca relevanta si consistenta reprezinta doua elemente necesare in atingerea obiectivelor. Textele create trebuie sa fie relevante pentru industria in care activati. Aduceti un plus valoare segmentului vostru de activitate si le aratati clientilor ca stapaniti termenii si ii puteti ajuta cu adevarat. Degeaba scrieti despre industria rent a car daca scopul principal este sa vindeti cafea.

Ramaneti relevant in industria in care activati dar incercati sa iesiti in evidenta cu idei originale. Al doilea element, consistenta, este fundatia digitala, pe care o sa va construiti toate proiectele (mici si mari). Setati un program strict de publicare si respectati-l cu strictete. 2 posturi pe saptamana sau poate 3? Bun. Asa sa faceti. Google iubeste consistenta, chiar o incurajeaza.

3. Definiti audienta in timp ce va cizelati stilul

Sa nu va ingrijorati daca credeti ca nu aveti un stil de scris. O sa-l dezvoltati pe masura ce scrieti articole si texte pentru canalele de promovare alese. Scrieti pentru clientii care vor cumpara serviciile si produsele voastre. Utilizati-va creativitatea nativa (aveti incredere in ea), pentru a scrie. Daca aveti nevoie de inspiratie, aruncati o privire la articolele publicitare publicate in mediul occidental. De-a lungul anilor, am gasit articole incredibile in strainatate, scrise cu o finete sublima. Avem si scriitori romani talentati (Doamne! Unii sunt deliciosi!) care merita urmariti.

4. Niciodata sa nu postati primul draft (Don’t do it!)

V-ati lovit de pagina alba de Word. Ati reusit sa o cuceriti cu numeroase cuvinte interesante. Bun. Credeti ca ati terminat treaba? Nu tocmai. Cititi cu atentia articolul. Identificati punctele slabe. Cum ati citit textul? A fost fluid? Segmentarea este importanta. Paragrafe scurte si bine inchegate-n vibe-ul articolului pentru dezvoltarea unui ritm alert in lecturare. Nu publicati prima varianta si incercati sa cititi de cel putin doua ori creatia finala. Acesta este un bun mod de a elimina erorile, desi cateodata ele se strecoara chiar si dupa cea mai atenta analiza.

Continutul este REGE? Sloganul unui viitor artificial.

Inteligenta Artificiala si machine learning o sa intre in procesul de creatie mai devreme sau mai tarziu. Creativitatea umana inca primeaza celei artificiale, insa nu as fi surprins sa citesc maine poimaine ca Elon Musk a revolutionat procesul de creatie si milioane de scriitori sunt in pericol sa-si piarda contractele sau locurile de munca. Omul este de o inventivitate greu de supus rigorilor sociale. Il urmarim cu deosebita placere.

Continutul este prezentul dar si viitorul marketingului. Oricum ai percepe promovarea unui local, serviciu, produs, brand sau persoana, ai nevoie de texte, clipuri video, scripturi audio si grafica captivanta. Daca va lipseste timpul, puteti apela la servicii specializate de content marketing, blogging sau scrieri creative. Optimizati timpul alocat dezvoltarii proiectului.

„Noi putem fi partenerii ideali pentru dezvoltarea unui continut creativ pentru planurile voastre de marketing. Salut si incepem treaba.”

Ionut

De ce ati opta pentru crearea unui continut dedicat marketingului? Hmm, raspunsul este relativ usor de intuit: cresterea vanzarilor venite din diverse canale de marketing; fidelizarea clientilor existenti si atragerea unor noi; generarea de leaduri de calitate; atragerea de trafic pe website; imbunatatirea semnificativa a brandului; redefinirea si consolidarea relatiei cu clientii noi si vechi; prezentarea produselor si serviciilor noi; prezentarea echipei si multe alte scopuri.

Acestea sunt doar cateva din obiectivele prioritare care fundamenteaza un business digital prin intermediul continutului. Pe langa aceste obiective primare, mai sunt si unele secundare, care tin planurile specifice de dezvoltare pe care le aveti.  

  • Compania ta are o strategie dedicata de marketing? In peisajul digital actual, este extrem de important sa acordati atentie sporita acestui aspect.
  • Ce tip de continut este relevant businessului vostru?
  • Puteti scrie despre orice?
  • Ce lungime ar trebui sa aiba un articol de blog? Dar unul pentru landing page?
  • Cum ar trebui abordat tonul vocii? Scriem la persoana I plural sau ne adresam direct cititorilor cu persoana a II a singular sau plural (dupa caz)?
  • Ce dorim sa obtinem de la continutul creat?
  • Cum cream o strategie de continut care sa valorifice produsele si serviciile firmei?
  • Care sunt obiectivele de continut pe care vrem sa le atingem in anul in curs

Aceste intrebari si multe altele, le-am regasit prin forumurile de marketing, direct de la CEOs sau proprietari de magazine care au trecut de la forma fizica de business la cea online. Unii pur si simplu si-au extins prezenta in mediul online si nu stiu cum sa-si gestioneze timpul si resursele pentru dezvoltarea businessului.

Noi va recomandam sa depuneti efort in intelegerea audientei. Asa o sa reusiti sa creati un continut pe care oamenii sa-l consume cu placere. Daca ei gasesc continutul vostru util, atunci ati reusit sa va faceti treaba. Contagiunea utilitatii o sa fie ca un motor dinamic pentru dezvoltarea popularitatii businessului vostru in mediul online. Word of mouth (WOM) este modul natural al consumatorului de a integra in rutina sociala zilnica produsul sau serviciul vostru. Acest mod de publicitate este onest si cu impact persuasiv major.

Side note: Google poate fi „nemilos” cu noile afaceri sau cu cele care nu au o baza solida de optimizare, tehnica si de continut. Din pacate, acesta este adevarul. Fie ca ne place sau nu, ramanem in hora celui mai utilizat motor de cautare din lume. Tot maretul Google, in darnicia sa binecunoscuta, ofera oamenilor acces la Google Analytics si Trends, instrumente ce pot fi folosite cu incredere pentru a identifica oportunitati de dezvoltare digitala. Daca aveti ceva banuti de investit, aruncati o privire si peste instrumentele oferite de Ahrefs, SemRush si Moz. Sa stiti ca nu sunt ieftine insa extrem de utile.

Tactici de continut pentru un marketing creativ

Avand in vedere provocarile complexe si obiectivele setate de fiecare companie si business, creatorii de continut pentru marketing au un an cu multe provocari in fata. Daca este sa fim sinceri, cam toti anii sunt la fel, doar ca includ schimbari „impuse” de Google. Atingerea succesului digital implica multa munca, efort sustinut si documentare continua.

Fiecare canal de marketing are nevoie de un continut specific. Nu puteti scrie despre orice si apoi sa postati continutul peste tot. Aveti nevoie de o strategie inteligenta, care sa puna in valoare businessul pe care-l administrati. Un anumit tip de text + elemente de grafica este indicat pentru un anumit tip de canal de marketing. Personalizarea continutului in functie de canalul de distributie arata clientului ca va pasa de mediul in care initiati conversatia de vanzare sau de conversatie.

In general, noi scriem mult continut si pentru diferite website-uri. Facem acest lucru de ani de zile si parca, niciodata nu ne plictisim. Daca stau bine sa ma gandesc a fost un task care ne-a bantuit pana azi: „am fost nevoiti sa scriem zece articole de 700 de cuvinte despre un furtun conector pentru masina de spalat”. Va puteti imagina cum ar fi sa scrieti 7000 de cuvinte despre acelasi produs, fara repere sau descrieri de structura? A fost brutal insa cu putina imaginatie, i-am dat de cap.

Crearea  unui website, optimizarea SEO, social media marketing si dezvoltarea continutului merg impreuna in viata digitala. Stim ca multe afaceri s-au mutat online insa au descoperit ca aveau nevoie de continut. Nici nu stiau de unde sa inceapa. Pe de alta parte, am intalnit antreprenori cu businessuri online care investeau multi bani in Ads si depindeau doar de jocul profitului si ROI. Intr-o luna ieseau castigatori iar in alta se plangeau de lipsa inovatiei in promovare. Dupa prezentarea unei solutii SEO si de continut dedicat, raspunsul a fost destul de sec „dureaza prea mult”. Ciudat raspuns insa mai intalnit decat banuiti.

De ce se tem antreprenorii romani de marketing digital? De ce nu investesc timp intr-o documentare activa despre noile canale de vanzare? Timpul limitat poate fi un raspuns. Lipsa interesului pentru subiect, altul. Indiferent de raspuns, piata romaneasca duce lipsa de website-uri care sa scoata in evidenta produsele si serviciile afacerilor mici si mijlocii. Acestea din urma sufera enorm de pe urma depersonalizarii digitale, insa pot actiona activ pentru a remedia situatia. Credem in capacitatea de adaptare a romanilor. Ei pot intelege destul de rapid cum sa creeze si sa distribuie continut de calitate, intr-un mediu digital, cu toate canalele sale, care uneori pot deveni un labirint greu de parcurs (dar sa doreasca acest lucru).

Nu fiti descurajati. Dezvoltarea unui website si a continutului dedicat, nu mai costa multi bani incat sa fiti reticienti de la inceput. Puteti gasi profesionisti capabili sa dezvolte website-uri extraordinare si articole fermecatoare, pe care oricine sa le citeasca cu drag. Asa o sa descoperiti ca marketing-ul creativ poate fi facut cu continut bun, sublim si mai ales, demn de distribuit publicului tinta.”

Ionut

Sa trecem in revista cateva necesitati de baza pentru continutul dedicat marketingului:

  • 1. Creare de continut personalizat businessului;
  • 2. Articole si pagini de destinatie (landing pages) create;
  • 3. Continut pentru social marketing: Facebook, Instagram, Twitter, Reddit, YouTube, Pinterest si altele;
  • 4. SEO – articole pentru optimizare necesita un skill aparte, asa ca ar fi util sa colaborati cu specialisti SEO;
  • 5. Relatia cu presa – articolele dedicate presei pot fi destul de complicate, motiv pentru care ar fi util sa apelati la specialisti;
  • 6. PPC – Pay per click poate fi o corvoada pentru un incepator si o provocare complicata pentru un expert; Chiar si cei care au experienta cu Google si Facebook Ads, intampina dificultati in obtinerea rezultatelor dorite;
firma pentru marketing digital in romania

Surse de inspiratie si orientare pentru documentarea acestui articol:

Redactarea acestui ghid de marketing prin intermediul continutului a necesitat multe zile de documentare. De ce am ales sa consult si alte opinii specializate? As fi fost un prost sa nu fac acest lucru. Marketingul digital inseamna distribuire libera de informatii si cunostinte.

Umbla doua vorbe importante in industrie „sharing is caring” si „good karma”. Acestea doua au ajutat multi marketeri sa invete o meserie captivanta si schimbatoare. Asa am reusit si noi sa invatam cum sa cream continut creativ pentru a atrage trafic catre diversi partneri. Va invitam cu drag sa urmariti urmatorii creatori de continut educational:

  • Semrush – (puteti sa-i urmariti cu incredere. Oamenii sunt profesionisti si livreaza continut util si interesant) Trebuie sa faceti un efort si sa cititi cateva articole scrise de specialistii de la Semrush. O sa descoperiti multe tips and tricks, menite sa va faca munca mai usoara.
  • Neil Patel – (ghidul si mentorul in tot ceea ce inseamna digital marketing. Il urmarim cu drag de ani de zile si niciodata nu ne-a dezamagit. A fost chiar in Romania, dar din pacate nu am reusit sa-l urmarim live la Bucuresti. Poate data viitoare, daca vine la Iasi.)
  • Content Marketing Institute – (atunci cand vine vorba de continut, baietii de la CMI sunt mereu pregatiti cu sfaturi si recomandari utile. Am invatat foarte multe lucruri de la ei si asteptam cu deosebit interes postarile lor.)
  • Ahrefs – (stiati ca urma sa-i mentionam, nu-i asa? Apoi, mi se pare normal. Specialistii de la Ahrefs pot deveni cei mai buni prieteni ai unui marketer, tanar sau batran. Apar mereu tot felul de lucruri noi si utile in dezvoltarea unei campanii. Asadar, suntem foarte atenti la toate postarile lor. Incercam sa tinem pasul cu ei deoarece posteaza des si multe lucruri interesante.
  • Digital Creative Mind – I-am descoperit recent si le-am studiat munca cu deosebit interes. Articolele sunt bine documentate, clare si utile. Le puteti citi usor si cu spor, chiar si dupa o zi lunga de lucru (ceea ce se si intampla de cele mai multe ori cu toti).
cum scriem texte pentru marketing

In concluzie:

Urmariti oamenii de marketing cu care rezonati la nivel de valori si principii de desfasurare a activitatii zilnice. Acestia devin surse incredibile de informatii utile. Ele pot fi folosite pentru a dezvolta businessuri in mediul digital si in cel offline. Chiar daca timpul nu este suficient pentru toate lucrurile pe care vreti sa le faceti, alocati o ora doua, poate chiar mai mult, pentru documentare. Stim ca din ce in ce mai multi antreprenori si oameni de afaceri studiaza arta marketingului digital. Acesta a devenit indispensabil pentru dezvoltarea sanatoasa a firmelor romanesti. Fara o prezenta digitala activa si bine structurata, un business se poate pierde in labirintul motoarelor de cautare.

Nu este usor sa castigi un loc in prima pagina Google, Bing sau Yahoo. Lupta cu competitorii este acerba si nu lasa loc de dulcegarii. Toata lumea incearca sa ajunga in locurile fruntase. Doar cei care reusesc sa ocupe o pozitie intre 1 si 5 pe prima pagina, stiu cat de multa munca a stat in spatele succesului. Cateodata nici nu stii cat dureaza succesul. Maine sau peste o saptamana, vine Google cu o actualizare si toata munca ajunge pe pagina 2. Sad face, no? Stati linistiti ca lucrurile nu stau chiar asa.

Vom aprofunda acest subiect in articole detaliate si speram, cat se poate de utile. Credem in „good karma”, asa ca vom publica informatii care sa fie de real ajutor cititorilor. Nu o sa integram capcane de marketing sau ceea ce uram cel mai mult astazi, infamale „click bait-uri”. Serios, acum. Acestea sunt mizerii inutile. Nu folosesc la nimic. Poate doar la enervarea crunta a cititorului care nu o sa mai revina niciodata la sursa accesata (si ni se pare absolut normal).

In ceea ce priveste marketingul creativ prin intermediul continutului, scriitori pot deschide portile succesului mai repede decat banuiti. Aveti nevoie de persoane care sa transforme doua adjective si un substantiv intr-o poveste fermecatoare. Din intamplare sau nu, noi va putem ajuta. Avem suficienta experienta pentru crea texte potrivite pentru diverse canale de marketing.

Contactati-ne daca aveti nevoie de servicii de content marketing, SEO, copywriting, blogging si creatie personalizata! Avem suficienta experienta pentru a va ajuta sa dezvoltati povesti digitale pe care clientii sa le aprecieze.

Suntem la un mail distanta – continutseocreativ@gmail.com sau lasati un mesaj folosind formularul de contact! Spor si sanatate!